top of page
  • Writer's pictureArto Lamminen

Kumpi, Microsoft Nav vai F&O 365?
Microsoft tarjoaa kahta eri versiota toiminnanohjausjärjestelmistään. Valintaan niiden välillä on syytä kiinnittää huomiota ja käyttää tovi kalenteriaikaa analysointiin.


Vertailtaessa kahta ERP-järjestelmää, kuten Microsoft Dynamics NAV (nykyisin nimeltään Dynamics 365 Business Central) ja Dynamics 365 Finance & Operations (F&O), on tärkeää ottaa huomioon useita tekijöitä, jotka vastaavat organisaatiosi tarpeita, kokoa ja toimialaa.


Tämä lyhyt blogi-kirjoitus antaa osviittaa valintojen takana. Kun olet vaihtamassa toiminnanohjausjärjestelmää, kannattaa muistaa että menneisyys ei ole tae tulevaisuuden tarpeista. Liiketoiminnan vaatimukset ja organisaation strategiset tavoitteet tuleville vuosille on syytä huomioida analyysissä.


Yrityksen koko ja vaatimukset


Dynamics 365 Business Central on suunniteltu erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille. Se tarjoaa kattavia toimintoja, jotka kattavat rahoituksen hallinnan, toimitusketjun, varaston ja projektinhallinnan.

Dynamics 365 Finance & Operations on suunnattu suurille yrityksille ja kansainvälisille organisaatioille, tarjoten laajemmat ja syvällisemmät toiminnallisuudet monimutkaisiin liiketoimintaprosesseihin, kuten tuotannon, toimitusketjun, varaston, rahoituksen ja ihmisten hallintaan.


Toimialakohtaiset tarpeet


F&O tarjoaa enemmän toimialakohtaisia ominaisuuksia ja mukautuvuutta suurille ja monimutkaisille organisaatioille. Tämä ilmenee erityisesti silloin jos yrityksellä on konsernirakenne ja tytäryhtiöitä on useita kappaleita. F&O mahdollistaa myös monipuolisemmat maiden yli tapahtuvat käytännöt.


Business Central tarjoaa yleisiä toiminnallisuuksia, jotka sopivat useimmille toimialoille, ja se on helpommin mukautettavissa pienempien yritysten tarpeisiin.


Kustannukset ja investointien tuotto (ROI)


Vertaile kustannuksia, mukaan lukien ohjelmiston lisenssit, käyttöönotto, mukauttaminen, ylläpito ja koulutus. F&O:n kokonaiskustannukset ovat yleensä korkeammat sen monimutkaisuuden ja laajempien toiminnallisuuksien vuoksi.

Harkitse myös investoinnin tuottoa ja sitä, kuinka ERP voi auttaa tehostamaan liiketoimintaprosesseja ja tuottamaan säästöjä pitkällä aikavälillä.


Joustavuus ja mukautettavuus


Arvioi, kuinka helposti kumpaakin järjestelmää voidaan mukauttaa yrityksesi ainutlaatuisten tarpeiden mukaan. Business Central tarjoaa yleensä enemmän valmiita mukautuksia ja integraatioita pienemmille yrityksille, kun taas F&O on suunniteltu räätälöitäväksi suurille, monimutkaisille organisaatioille.


Tekninen tuki ja yhteisö


- Tarkista kummankin ERP:n tarjoama tekninen tuki ja resurssit, kuten dokumentaatio, koulutusmateriaalit ja käyttäjäyhteisöt. Suuremmilla järjestelmillä, kuten F&O, voi olla laajempi tukiverkosto ja enemmän asiantuntijapalveluita saatavilla.


Demot ja kokeiluversiot


Kokeile demoversioita tai pyydä räätälöityjä esittelyjä kummastakin ERP:stä. Tämä auttaa ymmärtämään, kuinka järjestelmät toimivat käytännössä ja kuinka ne sopivat yrityksesi prosesseihin.


Palaute ja tapaustutkimukset


Kannattaa käyttää omaa verkostoa hyödyksi ja selvitellä miten saman toimialan muut yhtiöt käyttävät eri ERP-versioita. Tietoa yleensä jaetaan jos ERP:iä ei koeta merkittäväksi kilpailuedun tekijäksi.


Toimialaspesifit ohjelmistot - vertikaali ISV:t


Toimialaan erikoistuneet Independent Software Vendors (ISV) eli itsenäiset ohjelmistotoimittajat voivat merkittävästi vaikuttaa ERP-järjestelmän valintaan. ISV:t kehittävät erikoistuneita ohjelmistoratkaisuja, jotka laajentavat tai täydentävät ERP-järjestelmien perustoiminnallisuuksia. Niiden avulla on mahdollista nopeuttaa järjestelmän käyttöönottoa ja lisätä ominaisuuksia jotka muuten olisi vaikeaa tai kallista toteuttaa. ISV-ratkaisujen saatavuus ja laatu voivat siis olla tärkeitä tekijöitä ERP-järjestelmää valittaessa.


Toimialasta riippumattomat ohjelmistot - horistontaali ISV:t


Osa ratkaisuista on kehitetty täydentämään toiminnanohjausjärjestelmän puutteita ja parantamaan esimerkiksi laskunkierrätystä tai tulostustoimintoja. Nämä ratkaisut eivät ole niin kriittisiä kokonaisuuden kannalta ja niitä on helppo vaihtaa järjestelmän tuotannon aikana.


ISV-ratkaisujen merkitys ERP-valinnassa


Toimialakohtaiset Ratkaisut: Tietyille toimialoille suunnitellut ISV-ratkaisut voivat merkittävästi parantaa ERP-järjestelmän toimivuutta, tarjoten toimialakohtaisia ominaisuuksia ja prosesseja, joita perusjärjestelmä ei ehkä tarjoa. Esimerkkinä toimialakohtaisista ratkaisuista on


Mukautuvuus ja Laajennettavuus: ISV-ratkaisut tarjoavat mahdollisuuden laajentaa ja mukauttaa ERP-järjestelmää ilman raskaita räätälöintejä, mikä voi säästää aikaa ja rahaa.


Innovaatiot: Itsenäiset ohjelmistotoimittajat voivat nopeasti integroida uusimpia teknologioita ja innovaatioita ratkaisuihinsa, tarjoten yrityksille kilpailuetua.


ISV-ratkaisujen saatavuus Dynamics 365 Business Central ja Finance & Operations -järjestelmissä:


Dynamics 365 Business Central: Koska Business Central on suunnattu pienille ja keskisuurille yrityksille, markkinoilla on laaja valikoima ISV-ratkaisuja, jotka kattavat useita toimialoja ja liiketoimintaprosesseja. Microsoftin AppSource on hyvä paikka aloittaa näiden ratkaisujen etsiminen.


Dynamics 365 Finance & Operations: F&O on suunnattu suurille yrityksille ja rakenteeltaan laajemmille organisaatioille. F&O:n ISV-ekosysteemi sisältää enemmän teollisuuden ja suurten yritysten tarpeisiin suunnattuja ratkaisuja. F&O:ssa ISV-ratkaisut voivat olla erittäin erikoistuneita ja tukea monimutkaisia liiketoimintaprosesseja.


Vaikka molempiin ERP-järjestelmiin on saatavilla laaja valikoima ISV-ratkaisuja, niiden tyyppi ja saatavuus voivat vaihdella riippuen järjestelmästä ja erityisistä liiketoimintatarpeista. On tärkeää tutkia ja vertailla, mitkä ISV-ratkaisut ovat saatavilla kumpaankin järjestelmään ja kuinka ne vastaavat yrityksesi tarpeita. Microsoftin AppSource on hyvä resurssi tässä tutkimuksessa, sillä se tarjoaa kattavan luettelon saatavilla olevista ISV-ratkaisuista kummallekin alustalle, mukaan lukien käyttäjäarviot ja yksityiskohtaiset tuotekuvaukset.


Kiinnostuitko? Ole yhteydessä ja selvitetään teille sopiva teknologia-alusta.

1 view

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page